11

Tendintele si viitorul designului UI

Initial, rolul interfetei utilizator a fost perceput ca fiind limitat la interactiunea omului cu produsul digital. Astazi, designul interfetei de utilizator a trecut la obiective de afaceri. Ca tot ceea ce tine de tehnologie, si designul UI sufera o transformare, si cum!

217

Asadar, acum sa luam in considerare cateva tendinte in materie de design UI si apoi sa privim spre viitor.

Tendinte in materie de design UI

Design incluziv

Inclusivitatea a fost cuvantul de ordine si accentul pe designul incluziv va creste. Fiecare afacere si agentie de web design care ofera servicii UI/UX va lucra cu sarguinta pentru a se asigura ca site-urile si aplicatiile lor web sunt concepute pentru a respecta fiecare utilizator in parte, indiferent de orientarea sa culturala, religioasa, regionala, etnica si sexuala.

Neumorphism

Neumorfismul a fost cea mai tare tendinta de design in 2020 si este inca folosit de multi designeri web. Neumorfismul poate face ca un site de afaceri sa fie unic pentru a-l ajuta sa iasa in evidenta. De asemenea, daca nu va place designul plat, neumorfismul poate fi o optiune alternativa.

Imagini si modele de tiparire uriase

Pe masura ce ecranele telefoanelor inteligente au devenit mai mari, la fel a crescut si apetitul pentru imagini de inalta definitie si designuri de tiparire mari, o tendinta care va continua, cel mai probabil, si in viitor. Pentru inceput, astfel de imagini mari, joaca un rol esential in captarea atentiei utilizatorului si in pastrarea acesteia. Mai mult, aceste elemente mari dau un aspect ingrijit designului, asigurand in acelasi timp ca textul, grafica si imaginile sunt mai usor de citit, imbunatatind astfel experienta utilizatorului.

Fundaluri Aurora

Stropi de culoare neclarificati si blurati au un aspect foarte prietenos si organic – si, cu siguranta, mai atractiv din punct de vedere vizual. Aceste stropi pot fi utilizati ca un intreg fundal sau doar ca o subliniere sub elementele importante ale interfetei cu utilizatorul.

Utilizarea grilei vizibile

Realitatea este ca site-urile web sunt construite pe o grila stricta si tinute impreuna cu cod. O grila vizibila are avantajul evident de a distinge o sectiune de alta. Acesta este motivul pentru care designerii web creeaza layout-uri care isi dezvaluie baza prin intermediul unor margini si rame simple.

Revolutie retro

Designerii web moderni se inspira din primele zile ale Wild Web-ului. Web-ul anilor ’90 a fost caracterizat de culori de fundal stralucitoare, layout-uri de tabel vizibile si caractere tipografice robotizate precum Courier.

Designerii web reinvie aceasta tendinta cu avantajul suplimentar al celor aproape 30 de ani de experienta colectiva in designul web.

Brutalism

Brutalismul este o contratendinta pentru toate designurile care sunt pline de gradienti, umbre si caractere.

Brutalismul imbratiseaza designul plat, contururile puternice, culorile contrastante si fotografiile din viata reala.

Dar designerii web folosesc brutalismul foarte rar.

Glassmorphism

Tendinta din 2021 este in crestere. Exista o estompare a fundalului, obiecte semitransparente, „acuarela”, sfere cu aspect de sticla si multe altele. Il puteti vedea in elementele native din Mac OS Big Sur si Windows 11. F5 Studio foloseste, de asemenea, acest stil de design.
TimeTraderz a reproiectat site-ul SellMeLaprop pentru a imbunatati UI, UX cu Glassmorphism in UI

Dupa cum putem vedea, designul web modern nu se limiteaza la un stil sau la unele tendinte. Un designer web poate alege un stil retro din anii ’90 de pe Internet sau glassmorphism fara teama de a fi criticat de comunitatea de design web sau de utilizatori. Dar viitorul designului UI tine mai mult de tehnologii si de cerintele utilizatorilor.

Viitorul designului UI

Recunoasterea gesturilor

Un utilizator din zilele noastre este prea familiarizat cu importanta interfetelor bazate pe atingere, cum ar fi derularea, ciupirea si atingerea. Dar, pe masura ce gadgeturile noastre devin mai avansate din punct de vedere tehnic si pe masura ce utilizatorii devin mai putin dependenti de atingerea constanta a ecranelor, recunoasterea gesturilor va intra in joc.

Simpla directionare a unui deget, miscarea globilor oculari si alte gesturi mai simple, cum ar fi clipitul sau scuturarea, vor ajuta utilizatorii sa interactioneze cu aplicatiile si site-urile web pe care le folosesc.

Pe masura ce tehnologiile si experienta utilizatorului continua sa evolueze, doar timpul va spune cat de departe poate duce recunoasterea gesturilor, atunci cand vine vorba de a ne bucura de o experienta fara atingere.

Interfata vocala cu utilizatorul (VUI)

Utilizatorii au ajuns cu totii sa inteleaga ca este mult mai convenabil sa adresezi o intrebare decat sa ridici un dispozitiv si sa tastezi acelasi lucru. Siri, Alexa si Google Assistant au stabilit deja ceea ce este capabila sa faca o interfata de utilizator vocala. Cu toate acestea, acesta este doar varful icebergului. In deceniul urmator, o gama larga de aplicatii mobile si site-uri web vor incorpora, de asemenea, aceasta interfata in incercarea de a stimula implicarea.

De asemenea, interfata de utilizare vocala permite persoanelor mai putin pricepute la tehnologie si chiar analfabetilor sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri.

Aceasta deschide calea pentru ceea ce se poate numi o experienta fara ecran in viitorul apropiat, care va permite utilizarea fara intreruperi a acestor aplicatii si site-uri web, chiar si atunci cand utilizatorii nu pot accesa fizic dispozitivele lor, cum ar fi atunci cand conduc, fac curatenie sau fac exercitii fizice.

Reducere 20%

pentru abonati!

Click aici

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Alte Articole Din Blog

Vezi toate
  • Nam lacinia arcu tortor, nec luctus nibh dignissim eu nulla sit amet maximus.

    Continua
  • Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus.

    Continua
  • Nam lacinia arcu tortor, nec luctus nibh dignissim eu nulla sit amet maximus.

    Continua
  • Nam lacinia arcu tortor, nec luctus nibh dignissim eu nulla sit amet maximus.

    Continua